28.2.08.
U kuhinji Hotela Meteor od petka do nedjelje
(29.02.-02.03) očekujemo veliku gužvu domaćih i
inozemnih profesionalnih kuhara.
Manifestacija Biser mora, koju organizira Savez
kuhara mediteranskih i europskih regija, već
treću godinu zaredom održava se u našem
gradu, ostvarujući time zamisao inicijatora
Miroslava Bogdanovića kako bi ova manifestacija
trebala postati tradicionalna u Makarskoj, svake
veljače na istoj lokaciji. Manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj kuhara, predavača, prezentera i ostalih koji mogu svojim znanjem i iskustvom doprinijeti podizanju kulinarstva na visoki nivo.
Visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike
Hrvatske Stjepana Mesića, te Ministarstva
turizma daje još veći značaj ovogodišnjem
„Biseru“. Svečano otvaranje počinje u petak u
11,00 sati, a njemu će nazočiti izaslanik
Predsjednika Republike Hrvatske, predstavnici
Ministarstva turizma, Splitsko-dalmatinske
županije, Grada Makarske, Turističke zajednice,
Hotela Makarska, te mnogi drugi uvaženi gosti.
Osim natjecanja kuhara, organizira se niz
enoloških radionica, predavanja na temu
mediteranske kuhinje, show – cook, prezentacija
i degustacija, a ne smijemo izostaviti i važno
natjecanje lokalnih domaćica u pripravljanju
najbolje Torte Makarane, koje će se održati u
subotu, s počekom u 18,00 sati. Cilj ovog
natjecanja je animirati što više natjecatelja koji bi
nam se pridružili u medijskoj promociji i
stvaranju branda autohtone Makarske slastice - Torte Makarane, čija povijest seže još u vrijeme kraljevine Austro-Ugarske.
Ove godine, Biser mora trajat će čak tri dana, a
za to vrijeme očekujemo 1500 sudionika i
posjetitelja.
Biser mora okuplja veliki broj stručnjaka, uvelike
utječe na promidžbu kuharske struke, animira
mlade za ovu profesiju, utječe na stvaranje novog
turističkog proizvoda Makarske, promovira
autohtone dalmatinske specijalitete, pa stoga sa
sigurnošću možemo reći da je ova manifestacija
od velikog značaja za daljnji razvoj gastronomske i ugostiteljske struke našega grada.
S obzirom da je Biser mora otvoren za širu javnost, pozivamo i Vas da nas posjetite na nekom od događanja. U prilogu dostavljamo program.
PROGRAM
29.veljače – 02. ožujka 2008.
29. 03. 08., petak
Prvi dan održat će se finale nacionalnog projekta gastro izložbi "Hrvatski gastronomski dragulj" u kojem je sudjelovalo stotinjak hrvatskih restorana u 10 hrvatskih gradova. Pobjednici svih održanih gastro izložbi, tj. 15 restorana, sudjelovati će na finalnoj večeri na kojoj će se proglasiti "Hrvatski gastronomski dragulj" 2008.
01.03.08., subota
Drugi dan održat će se nacionalno natjecanje profesionalnih kuhara za titulu "Najbolji hrvatski kuhar", na kojem će sudjelovati najbolji hrvatski kuhari.
Prvi dio natjecanja će biti kvalifikacijski na kojem će svi kuhari pripremati predjelo od povrća te će 10 najboljih ići u finale gdje će svatko dobiti košaricu sa proizvodima od kojih će morati pripremiti predjelo, glavno jelo i desert.
02.03.08., nedjelja
Treći dan predviđeno je internacionalno natjecanje profesionalnih kuhara za titulu "Šampion kulinarstva" na kojem će sudjelovati veliki broj kuhara Mediterana i Europe.
Tijekom sva tri dana biti će organizirane razne degustacije, izložba domaćih proizvoda, enološka radionica tvrtke "Mam-vin", prezentacija kuharice "Terramarique", Predavanje: Godina renesanse - Kuhinja u doba renesanse - godina Držića, prezentacija Etnolenda, izbor najbolje torte "Makarane", prezentacija zlatnih vinara Hrvatske u Enomobilu koji će biti pred hotelom „Meteor“,...